PFBS 160 A1. Εργαλείο λείανσης, κοπής.

Πρόσφατα αγόρασα από τα Lidl (από περιέργια για την ποιότητα κυρίως) ένα πολύστροφο εργαλείο λείανσης και κοπής (τύπου Drermel). Είναι το PBS 160 Α1 της εταιρίας Parkside. Λειτουργεί με 220 volts και η ισχύς του είναι 160 watts. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται πως λειτουργεί από 10.000 έως 35.000 στροφές ανά λεπτό, ρυθμιζόμενες από τον χρήστη. Η σελίδα του προϊόντος είναι ΕΔΩ.

DSC01835

Το εργαλείο μαζί με όλα τα εξαρτήματα του έρχονται σε ένα πλαστικό βαλιτσάκι. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο καθώς δεν θα άντεχε σε καταπονήσεις. Είναι όμως πολύ βολικό.

DSC01816

DSC01817

Το σετ περιλαμβάνει: Το κύριο εργαλείο λείανσης, κοπής. Έναν εύκαμπτος σωλήνας μετάδοσης κίνησης. Μία βάση στήριξης με τηλεσκοπικό βραχίονα για κρέμασμα του εργαλείου. Έναν μετατροπέα για φρέζα και μία κασετίνα με 42 εξαρτήματα (δίσκοι κοπής, λειαντές κτλ).

Το πρώτο πράγμα που μου “χτύπησε στο μάτι” ανοίγοντας το βαλιτσάκι είναι το μεγάλο σε μήκος καλώδιο που περιλαμβάνει. Το μήκος του ξεπερνά τα τρία μέτρα. Έχω δει αρκετά επώνυμα εργαλεία να έχουν το κλασικό καλώδιο των 1,5 με 2 μέτρων. Το καλώδιο είναι ποιοτικό (H05VV-F 2X0.75 από http://www.xhycable.com). Η ποιότητα του κύριου εργαλείου που καταλαβαίνεις “στο χέρι” είναι καλύτερη από αυτό που θα περίμενε κάποιος για την τιμή του (25 €). Συμπαγές, άκαμπτα πλαστικά με ωραίο φινίρισμα. Έχει και τους απαραίτητους αεραγωγούς για την ψύξη του κινητήρα. Δεν καταλαβαίνεις πως κρατάς κάτι φτηνό. Βέβαια όταν φτάσουμε στον διακόπτη και το τσοκ, τα 25 € βγαίνουν στην επιφάνεια.

DSC01819

DSC01821

Την πρώτη στιγμή που θα παίξεις με τον διακόπτη καταλαβαίνεις πως πρόκειται για εργαλείο που δεν βρίσκεται στο πάνω ράφι των εταιριών. Δεν έχει το στιβαρό “κλακ” των διακοπτών ακριβών εργαλείων. Το ίδιο ισχύει και για τον κουμπί κλειδώματος του τσοκ. Το ίδιο το τσοκ είναι και αυτό της “μικρής” κατηγορίας.

DSC01820

DSC01825

Τα “καρβουνάκια” του κινητήρα αλλάζουν με ευκολία. Τα ίδια τα καρβουνάκια θα μπορούσαν με άνεση να είναι καλύτερης ποιότητα, και το σύστημα συγκράτησης του ποιο στιβαρό.

DSC01810

DSC01813

Στην βαλίτσα θα βρούμε και έναν τηλεσκοπικό βραχίονα με βάση στήριξης σε γραφείο. Ο βραχίονας είναι για να κρεμάμε το εργαλείο όταν δουλεύουμε με τον εύκαμπτο βραχίονα. Η κατασκευή του είναι καλή και για την δουλειά που πρέπει να κάνει δεν νομίζω να έχει κάποιο θέμα.

DSC01829

Ο εύκαμπτος βραχίονας είναι πολύ μαλακός και δεν δυσκολεύει το χρήστη στον χειρισμό. Είναι λίγο περίεργος στην τοποθέτηση όμως. Ο πυρήνας (το εύκαμπτο σύρμα που περιστρέφεται) μπορεί να βγει από τον εξωτερικό σωλήνα και το κεντράρισμα του για να μπει στο τσοκ είναι λίγο “σπαστικό”. Το τσοκ είναι ίδιας ποιότητας με το κυρίως εργαλείο. Με τον εύκαμπτο βραχίονα θα δουλέψετε άνετα στις χαμηλές στροφές. Στις υψηλές στροφές αρχίζει να ταλαντεύει πάρα πολύ και σου δίνει την αίσθηση πως κάποια στιγμή θα διαλυθεί και θα σε τραυματίσει.

DSC01831

DSC01832

Υπάρχει και μία κεφαλή για φρέζα. Δεν νομίζω να χρησιμεύσει κάπου με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένη.

DSC01830

Τα αντικείμενα που υπάρχουν στην βαλίτσα, συμπληρώνει μία κασετίνα με διάφορα εξαρτήματα. Λειαντές, τρυπάνι, δίσκοι κοπής, σβουράκια, ένα επιπλέον τσοκ, πέτρες λείανσης και το κλειδί του τσοκ. Θα μπορούσε να έχει περισσότερα τσοκ για μικρότερα τρυπάνια. Ευτυχώς από ένα άλλο παρόμοιο εργαλείο που έχω, ταιριάζουν και μπορώ να βάλω και τρυπάνι των 0,8 mm.

DSC01826

DSC01827

Το κουτί φέρει διάφορες επιγραφές με πιστοποιήσεις. Αυτό που απουσιάζει είναι ένα ξεκάθαρο “Made in”. Υπάρχει στην βάση του κουτιού ένα κρυπτικό “χώρα παραγωγής Κίνα” (όχι στα Ελληνικά ή Αγγλικά). Υποθέτω στις χώρες αυτές η επιγραφή θα είναι στα Ελληνικά…

DSC01838

Έχουμε και λέμε…
Ένα πολύ καλό εργαλείο λείανσης και κοπής για ερασιτεχνική χρήση. Για έναν ηλεκτρονικό μηχανικό που θέλει κυρίως να κάνει μικροδουλειές (κόψιμο πλακετών για παράδειγμα) που και που, είναι τέλειο. Αν είσαι επαγγελματίας, πάρε κάποιο επαγγελματικό εργαλείο. Το συγκεκριμένο δεν κάνει για βαριά εργασία και καθημερινή πολύωρη χρήση. Θα παραδώσει πνεύμα.

Advertisements
This entry was posted in Miscellaneous and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to PFBS 160 A1. Εργαλείο λείανσης, κοπής.

  1. ξενοφων Δ'ανος says:

    Με αυτα τα χρηματα και με την δουλεια που κανει, ειναι το τέλειο εργαλειο για τον ερασιτέχνη…
    φιλικά….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s