Ιδιωτικότητα & Διαδίκτυο…

Προχθές δοκίμαζα μία υπηρεσία που έφτιαχνα σε ένα embedded σύστημα, που έκανε κάποιες μετρήσεις και τις μετέδιδε μέσω internet σε κάποιον client. Δοκίμαζα λοιπόν διάφορα socket με το nmap. Έκανα λάθος όμως στην ip διεύθυνση και “χτύπησα” ένα σύστημα ασφαλείας καταγραφής με κάμερες. Μου ζήτησε όνομα χρήστη και συνθηματικό. Από περιέργια βάζω admin/admin. Προς έκπληξη μου μου τα δέχτηκε. Ήταν κάμερες σε κάποιο σπίτι. Είχαν αφήσει το προκαθορισμένο όνομα χρήστη και συνθηματικό. Είχα λοιπόν εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, από το σπίτι κάποιου. Σπίτι της περιοχής μου που αναγνώρισα (από την ίδια class C η λάθος ip).

privacy

Μου κίνησε την περιέργια όλο αυτό. Έγραψα λοιπόν ένα one-liner σε bash, άρχισα να σαρώνω ip διευθύνσεις (παρόμοιες με την δική μου), και έψαχνα για ανοιχτά socket στις πόρτες 80 και 8080.

IP="176.9.233";for j in `seq 1 254`; do RESP=`nmap -Pn -T 4 -p 80,8080 $IP.$j|grep open`; if [ $? -eq 0 ]; then echo -e "\nIP:$IP.$j\n$RESP\n"; fi; done;

Βρήκα πάρα πολλά συστήματα που χρησιμοποιούσαν τα προκαθορισμένα από τον κατασκευαστή όνομα χρήστη και συνθηματικό. Πραγματικά δεν το περίμενα. Κυρίως κάμερες σε οικίες (ακόμη και παιδικά υπνοδωμάτια!) και χώρους εργασίας, απλούς ADSL routers (που πολύ εύκολα βρίσκεις και το συνθηματικό της σύνδεσης), συστήματα GNSS, συστήματα εποπτείας και διαχείρισης ενέργειας σε φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.

Μερικά παραδείγματα. Οι εικόνες είναι εσκεμμένα αλλοιωμένες.

nmap5 nmap6 nmap4

nmap3 nmap2 nmap1

nmap7

Δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους.

Εσείς έχετε αλλάξει κωδικούς;

Advertisements
This entry was posted in Miscellaneous, Science and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ιδιωτικότητα & Διαδίκτυο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s